Arhitectura Coreeana(1)

(Poarta catre interiorul Palatului Gyeongbok)

Arhitectura coreeană face referire la mediul construit al Coreei din 30.000 î.Hr. până în prezent.

Introducere

Din punct de vedere tehnic, clădirile sunt structurate pe verticală și pe orizontală. O construcție, de obicei, se construieste de la o fundatie de piatră pana la un acoperis curbat acoperit cu tigla,  toate organizate de o structură consolă și susținută pe posturi;  peretii sunt făcuti din pământ (chirpici) sau sunt uneori sunt compusi in totalitate de uși mobile din lemn. Arhitectura este construită în funcție de unitatea de k’a, distanța dintre cele două posturi (aproximativ 3,7 metri), și este conceputa astfel încât există întotdeauna un spațiu de tranziție între „interior” și „exterior”.

Consola sau structura suport, este un element arhitectonic specific care a fost proiectat în diferite moduri, de-a lungul timpului. Dacă sistemul de consola simplu a fost folosit în Regatul Goguryeo (37 î.Hr.-668 CE), în palatele de la Phenian, de exemplu,  o versiune curbată, cu console plasate doar pe capetele de coloană ale clădirii, a fost elaborata cu putin înainte de dinastia Goryeo (Koryo) (918-1392). Sala Amita din templul Pusok din Antong este un exemplu bun.

Mai tarziu (din perioada de mijloc al Koryo pana la inceputul dinastiei Joseon),  mai multe structuri-suport s-au dezvoltat sub influenta mongola a dinastiei Yuan (1279-1368). In acest sistem, consolele erau plasate pe grinzile transversale în plan orizontal. Seoul Namdaemun Gate Namdaemun, un tezaur național în primul rând din Coreea, este, probabil, exemplul cel mai simbolic din acestui tip din structură.

In perioada de mijloc al dinastiei Joseon,  a aparut  suportul „winglike”  (un exemplu bun este Sala Yongnyongjon din Jongmyo, Seul), care, potrivit unor autori, a fost mai bine adaptat situației economice precare a peninsulei, care a dus la invaziile repetate. Confucianismul coreean, a condus la soluții mai sobre și mai simple.

Arhitectura istorica

Arhitectura preistorica

In Paleolitic, primii locuitori ai Coreei foloseau pesteri, locuinte din piatra si locuinte-portabile. Ramasitele locuintelor portabile dateaza din anul 30,000 i.Hr. si au fost excavate pe site-ul Seokjang-ri in provincia de sud Chungcheong.  Primele exemplare ale arhitecturii bordeiului sunt din perioada Jeulmun de Ceramica.  Primele bordeie contineau vetre, gropi de depozitare si spatii pentru muncit si dormit.

Casele de lemn au fost construite din busteni pozitionati orizontal, unul in capul celuilalt.  Spatiile dintre busteni erau acoperite cu lut pentu a-i proteja de vant. Case similare se gasesc in zonele muntoase cum ar fi in provincia Gangwon-do.

File:Korea-Seoul-Amsadong-Neolithic.age-01.jpg

File:Amsa prehistoric Museum1.jpg

Despre casele construite, care probabil provin din regiunile din sud,  se crede ca au fost prima data construite ca depozit pentru cereale, pentru a fi ferite de animale sau pentru a le pastra reci. Acest stil inca supravietuieste in pavilioanele cu doua etaje si in standurile de veche ridicate la pach-urile de pepene si la livezi.

In perioada Mumun locuintele erau gropi, cariere cu pereți din nuiele și tencuială-și acoperișuri de stuf.  Arhitectura podelei a apărut pentru prima dată în peninsula coreeană în parioada Mumun Mijlocie, . 850-550 î.Hr.

Megalitii, uneori numiti dolmene, sunt mormintele persoanelor importante și de prestigiu a perioadei  Mumun de ceramica(1500-300 î.Hr.).  Acestea au fost găsite în număr mare și, împreună cu morminte de piatră, megalitii  sunt principalele exemple de arhitectura mortuara din Mumun. Există trei tipuri de megaliti:

(1) de tip sudic, care este joasa și adesea compusa dintr-o placă simplă cu pietre de sprijin;

(2) de tip nordic, care este mai mare și are formă mai mult de tabel;

(3) tipul-bolta  , care are o bolta fara nici o piatră de susținere.

File:Korea-Gwangju-Gochang Dolmens Gochang Dolmens 5325-06.JPG

(dolmene)

File:Korea-Gwangju-Gochang Dolmens 5350-06.JPG

 

Perioada celor Trei Regate ( primul – doilea secol î.Hr. pana in secolul 3lea-4lea)

Dovezi arheologice de ondol (온돌), sistemul coreean de încălzire prin pardoseală, a fost gasit in ramasitele arhitecturale din timpurie protoistorice.

Potrivit textul chinezesc Sanguo Zhi, s-a inregistrat existența a trei tipuri de locuințe preistorice din Coreea: bordeie, case din busteni si case ridicate. Au fost identificate doar resturi de bordeie. Bordeiele constau într-o groapă adâncă de 20-150 cm si o suprastructura de iarbă și lut susținută de un cadru trepied,  făcut de lemn pentru a oferi protecție de vant si ploaie. Bordeiele din perioada neolitică  aveau gropi circulare sau ovale de aproximativ 5-6 metri în diametru, cu o vatra din centru. Cele mai multe erau situate pe dealuri.  Intrucat  aceste locuințe s-au ” mutat” aproape de râuri, gropile s-au transformat intr-o formă dreptunghiulară, mai mari , cu două vetre separate.  În 108 î.Hr. , Comanderii din China s-au stabilit după distrugerea Gojoseon. Clădirile oficiale din această perioadă au fost construite din lemn și cărămidă și acoperite cu plăci care au caracteristici de construcție chinezeasca.

 

 Perioada celor Trei Regate ( al 3-lea-4-lea secol-668)

Arhitectura comuna

In perioada celor Trei Regate, unii oameni locuiau in casele-gropi in timp ce altii locuiau in case cu podea. De exemplu,  asezarea Haeseong Baekje a Seongdong-ri  din provincia Gyeonggi continea numai case-gropi(sau case-mine), in timp ce in Silla in Greater Daengu continea numai  case cu podea ridicata.

File:House-Shaped Pottery2.jpg

Machete din ceramica (casele din Gaya)

File:House-Shaped Pottery.jpg

Arhitectura Cetatilor 

Goguryeo, cel mai mare regat dintre cele Trei Regate Ale Coreei, este renumit pentru fortaretele montane construite orizontal si vertical de-a lungul inclinatiilor dealurilor. Una dintre cele mai bine pastrate fortarete este Fortareata Baekam construita inainte de secolul al saselea situata in Sud-Vestul Manchuriei. Un istoric chinez a remarcat : ” Poporului din Koguryo ii  place sa construiasca cele mai bune palate. ”

File:Hwando Mountain Fortress 3.JPG

Ruinele cetatii Hwando

File:Hwando Mountain Fortress 5.jpg

File:Hwando Mountain Fortress 2.jpg

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s