Arhitectura Coreeana(2)

Arhitectura religioasa

Construirea templelor budiste au fost realizate cu entuziasm după ce budismul a fost introdus în 372 prin nordul Chinei. O serie de sapaturi din 1936-1938 au descoperit siturile a mai multor temple importante in apropierea Phenianului, inclusiv cele din Ch’ongam-ri, Wono-ri și Sango-ri. Săpăturile au dezvăluit că temple au fost construite în stil Goguryeo cunoscut sub numele de „Trei Săli de o Pagoda”, cu fiecare sala în est, vest și nord, și o poartă de intrare în sud. În cele mai multe cazuri, pagodele centrale  au avut un plan octogonal.  Palatele par să fi fost aranjate în acest fel.

Baekje a fost fondat în sec. 18 î.Hr.  și teritoriul său a inclus coasta de vest a peninsulei coreene. După căderea Regatului Nangnang , Baekje a stabilit prietenii cu China și Japonia. Templele mari au fost construite în această perioadă. Cea mai veche pagodă de piatră a Templului Mireuksa din județul Iksan este de interes special pentru că prezintă caracteristici de tranziție intre o pagoda de lemn la una de piatra. Baekje a asimilat diverse influențe si și-a exprimat derivatii de la modelele chinezesti. Mai târziu, elemente importante ale stilului arhitectural din Baekje au fost adoptate de către Japonia.

File:익산 미륵사지 석탑.jpg

Pagodă de piatra, din vest- a fost construita in timpul erei Regatului Baekje în Templu, Mireuksa

File:Temple Miruksa.jpg

Pagoda de est a templului Miruksa. Restaurata în 1993

File:Asl13.jpg

 Pagaoda, Templul Bunhwang

Baekje a fost puternic influențată de Goguryeo, precum și de sudul Chinei. Așa cum s-a extins spre sud, isi deplasează capitala la Ungjin (în prezent, Kongju), în 475 și la Sabi (în prezent Buyeo), în 538, artele sale devenind mai bogate și mai rafinate decât cele din Goguryeo. De asemenea, caracteristic arhitecturii din Baekje este utilizarea modelelor curbilinii.  Deși nici o cladire din Baekje nu mai exista – de fapt, nici o structura din lemn din oricare dintre cele trei regate nu a ramas – este posibil să se deducă din Templul Horyuji  din Japonia, ca arhitecții din Paekche și tehnicieni au ajutat la construire, deoarece arhitectura Baekje era în plină floare, după introducerea budismului în 384.  Ceea ce rămâne în siturile de construcții, dale cu modele și alte relicve, precum și pagode de piatră care au supravietuit ravagiilor timpului, mărturisesc cultura extrem de dezvoltată al Regatului Baekje.

Situl din templul Miruksa, cel mai mare din Baekje, a fost excavat în 1980, la Iksan din provincia Chollabuk-do. Săpăturile au dezvăluit mai multe date necunoscute până acum despre arhitectura Paekche. O pagodă de piatră, din templul Miruksa este una dintre cele doua pagode Paekche existente. Acesta este cea mai mare, și cea mai veche dintre toate pagodele coreene. Templul Miruksa a avut un aranjament neobișnuit din trei pagode construite într-o linie dreaptă care merg de la est la vest, fiecare cu o sala la nord. Fiecare Pagoda si o sala par să fi fost înconjurate de coridoare acoperite, dand aspectul a trei temple separate ce au un stil numit „O Sala Pagoda” . Pagoda de la centru a fost facuta din lemn, în timp ce celelalte două au fost făcute din piatră.  Siturile unei sali principale si o poarta mare de mijloc au fost descoperite la nord și la sud de pagoda de lemn.

Când situl din templul Chongnimsa a fost excavat în 1982, care a fost, de asemenea, locul celelaltei pogode existente in Baekje, a ramas o sala principala si o sala de lectura dispusa pe axa principală, unua în spatele celeilalte. O poarta de mijloc, o poarta principală și un iaz amenajat pe o axă principală, în fața celuilalt au fost  descoperite la sud. S-a constatat că templul a fost înconjurat de coridoare de la poarta de mijloc la sala de lectură. Acest stil „O Pagoda”  a fost tipic Baekje, ca săpăturile de pe siturile templului din Kunsu-ri și din Kumgangsa în Buyeo în 1964.  Siturile de construcții a templului  Kumgangsa , au fost dispuse pe axa principală si merg de la est la vest, mai degrabă, decât de la nord la sud.

Silla a fost ultimul dintre cele trei regate, cu drepturi depline. Templele budiste au fost construite în Silla. Unul dintre exemplele bine cunoscute din Silla este arhitectura Cheomseongdae, declarat  primul observator de piatra din Asia. A fost construit în timpul domniei reginei Seondeok (632-646).Structura este cunoscuta pentru forma sa unică și elegantă.

Silla a ajuns sub influența budistă, după 527. Din moment ce templul a fost separat din China de către Goguryeo sau Baekje, influența culturală a Chinei a fost mult mai diluată. Aceasta probabil a  întârziat dezvoltarea sa culturală în comparație cu celelalte două regate.

Una dintre cele mai vechi temple din  Shilla, Hwangnyong a fost sistematic excavat și studiat în 1976, și sa constatat că a avut o mărime considerabilă. Acesta se afla în zona cu pereți pătrati, partea cea mai lunga fiind de 288 de metri. Zona delimitată de coridoare a fost de aproximativ 19,040 de metri pătrați. Samguk Sagi  (Suvenirurile celor Trei Regate), înregistrează faptul că a existat o pagodă de nouă etaje de lemn construită aici, în 645, care a avut aproximativ 80 de metri. Construit în mijlocul secolului al saselea, templul Hwangnyongsa a înflorit pentru mai mult de 680 ani, timp în care sălile au fost de mai multe ori organizate.

 

File:Asl1.jpg

Reconstrucția în miniatură a Templului Mireuk 

File:Brick with Landscape Design.jpg

 din Templul Baekje

File:Hwangnyongsa Pagoda miniature.jpg

Pogoda reconstruita din Templul Hwangyong 

Arhitectura Regală

Multe palate sunt înregistrate ca fiind construite in Baekje. Unele urme ale acestora pot fi găsite atât la Pusosansong, al treilea palat din acest regat, cat si pe situl iazului Kungnamji , care este menționat în Samguk Sagi (Istoria celor Trei Regate). Kungnamji înseamnă „lac în partea de sud a palatului.”

File:Korea-Gyeongju-Cheomseongdae-04.jpg

Observatorul regal Cheomseongdae

File:Asl11.jpg

*** Poseokjeong (Pavilionul de piatra abalone) era folosit si grădină, dar la fel ca majoritatea relicvelor istorice din Silla,  acesta este de mult apus. Este numai o ramasita  insa, era folosita pentru plutirea paharelor cu vin a nobililor.

Da, fabricarea sticlei in Silla a fost destul de avansate,  tehnicile fiind obținute cu „ajutorul”  comerțului cu terenuri îndepărtate, prin intermediul Drumului Mătăsii.

În ultimele zile ale Sillei,  s-au jucat acele jocuri cu bautura. Paharele pluteau în jos pe căi navigabile la viteze diferite, bazate pe forma sticlei și cantitatea de vin din interior ; cel ce nu putea furniza o linie adecvată în timpul unei rotații de sticlă, trebuia să bea din sticlă și sa  încercerce din nou.

 

Arhitectura Mormântului

Arhitectura mortuara a celor Trei Regate a fost monumentala în scară. De exemplu, în Goguryeo două tipuri diferite de arhitectură mortuara au evoluat în această perioadă: Un tip de mormant este in forma de  piramida in trepte din piatra, in timp ce celalalt este o movilă mare de pământ. Mormantul Cheonmachong este un exemplu al stilului monumental de arhitectura mortuara în vechea capitală Silla din Gyeongju.

File:Korea-Gyeongju-Cheonmachong-Entrance-01.jpg

Picturile murale in morminte, care  datează din Koguryo dezvăluie, foarte multe despre arhitectura acestei perioade intrucât multe dintre ele înfățișează clădiri care au stâlpi  entasis. Picturile murale arată că structurile din lemn și suportului de colorat pe lemn, -toate mai tarziu fiind caracteristice structurilor coreene- erau fost deja în uz la acea dată.

Coreea are, de asemenea, un patrimoniu arhitectural bogat in morminte și construcții town-wall. Mormântul de cărămidă a regelui Muryong (501-523), este remarcabil pentru plafonul boltit și construcțiile arcuite.

File:Tomb of the General 1.jpg

” Mormantul Generalului” , presupusul mormant al unui rege sau militar oficial din  Goguryeo , localizat in Jian, China.

File:5th century tombs of rulers of Koguryŏ.jpg

morminte din Goguryeo

File:Tombs in Neungsan-ri, Buyeo, Korea.jpg

complex regal de morminte in Baekje

File:Daeneungwon-Gyeongju-Korea-2006-05.jpg

Marele mormant Hwangnam (mormant al unnui rege/regina a Sillei)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s