Arhitectura Coreeana (3)

Arhitectura Dinastiei „Silla Unificata” (668-935) 

Arhitectura Religioasa

Planurile templelor budiste au fost caracterizate prin două pagode, în partea din față a sălii principale centrală într-un aspect simetric pe axa nord-sud, cu alte clădiri. Templul Bulguksa, construit pe o platforma de piatra la poalele Mt. Toham lângă Gyeongju, este cel mai vechi templu existent în Coreea. Templul a fost fondat la inceputul secolului al 6-lea și a fost complet reconstruit și extins în 752. Platforma originală și fundațiile au rămas intacte până în prezent, dar clădirile din lemn existente au fost reconstruite în timpul dinastiei Joseon.

Lucrarea de piatră a platformei cu două etaje prezintă un simț superb de organizare arhitecturala și metode avansate de construire. Două pagode din piatra stau în fața sălii principale a templului. Seokgatap, mai simplu, situat în partea stângă a Curtii reprezinta manifestarea lui Buddha într-un calm transcendent. Acesta are trei etaje, cu două straturi pe piedestal și o înălțime totală ajungând la aproximativ douăzeci și cinci de metri.

Pagoda este formata din simple plăci pe piedestal nedecorate și stupa cu trei etaje, fiecare dintre ele avand cinci streșini în trepte si acoperisuri trunchiate. Aceste caracteristici constituie o formă tipică de pagode din piatra coreene.

În partea dreaptă a Curtii, complexul Dabotap reprezinta manifestarea lui Buddha într-un univers diversificat, și este unic în Coreea si în Asia. Cu o înălțime de treizeci și cinci de metri, aceasta pagodă are un postament cu o scară pe fiecare parte, patru magazii principale, cu balustrada și se caracterizează prin secvența finală cununa-minge-și placa. Motivul de design al floarii de lotus se poate observa în muluri și in alte detalii ale pagodei.

Altarele din pestera nu sunt rare în Asia, dar puține dintre aceste altare și sculpturi dezvăluie un de nivel înalt de măiestrie. Nici unul nu este la fel de religios, artistic si complet în proiectarea generala ca si cele de la Seokguram.

File:Korea-Gyeongju-Bulguksa-24.jpg

Pogoda Dabo

File:Nyellocc.jpg

 Capătul unui acoperis în formă de coadă de bufniță, Chimi în coreeană

File:Korea-Gyeongju-Silla Art and Science Museum-Seokguram grotto model-04.jpg

Seokguram Grotto

File:Brick pagoda silleuk.jpg

Arhitectura Regala

Arhitectura Sillei Unita este definită ca fiind din secolul al 7-lea până în secolul al 10-lea. După unificarea peninsulei coreene în Regatul Unit Silla, instituțiile coreene s-au transformat radical.  Silla Unită a absorbit cultura integral si a ajuns la scadența dinastiei Tang din China, și, în același timp, a dezvoltat o identitate culturală unică. Noi secte budiste au fost introduse de T’ang și  arta  budistă a înflorit. A fost o perioadă de pace si de avensare culturala în toate domeniile artelor.

Arhitectura a înflorit în capitala regala a Gyeongju, deși aproape toate urmele  fostei glorii au dispărut în momentul de față. Orasul a avut aproape 200.000 de locuitori, la apogeu, și a fost poziționată strategic la intersecția a două râuri și trei munți care înconjoară un bazin fertil de aproximativ 170 km ².  Zona urbană a fost dezvoltată si extinsă în trei etape. În a doua etapă, atunci când  Templul Hwangnyongsa a fost situat în centru, regiunea a fost dezvoltată într-o rețea de modele de drum, cu strazi largi.

Unul dintre siturile Palatului este marcat de un lac artificial al Anapji cu lucrări din piatră de peretii de sprijin delimitand fosta locație a construcției. Cartierul rezidențial al nobililor din oraș era compus din case mari care au fost construite în conformitate cu „codul de constructie” . Placi din ruinele clădirilor au fost găsite peste tot. Cele care sunt încă intacte, prezintă un design elegant si gratios.

File:Gyeongju anapji pond 2006-03-24.JPG

Lacul artificial Anapj

File:Nyelloee.jpg

File:Nyellogg.jpg

 

Arhitectura Dinastiei Koryŏ (918-1392)

Koryo (sau Goryeo)- arhitectura este definită ca perioada dintre secolul al 10-lea si secolul al 14-lea. O mare parte din arhitectura din această perioadă facea  referire la religie si era influențată de puterea politică / regat. Multe clădiri, cum ar fi templele magnifice budiste si pagode au fost dezvoltate pe baza nevoilor religioase, cum budismul a jucat un rol important în cultura si societate la momentul respectiv. Este regretabil faptul că puține au supraviețuit până în zilele noastre, deoarece cele mai multe din arhitectura acestei perioade au fost construite din lemn. De asemenea, capitala dinastiei Goryeo avea baza în Gaesong, un oraș din  Coreea de Nord. Locația a creat dificultati  multor istorici din Coreea de Sud pentru studiul și  analiza arhitecturii acestei epoci.

Câteva structuri din lemn rămase din perioada târzie a Goryeo din Coreea de Sud ne arată bracketingul mult mai simplu decat cele din arhitectura perioadei „Choson”. Culorarea strălucitoare si moale a acestor structuri a fost dezvoltata în continuare din epoca celor Trei Regate.

File:Goryeo Seopum.jpg

O pictura din timpul Goryeo

File:Drakee.jpg

File:Muryangsujeon2.jpg

File:Sudeoksa 03.JPG

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s