Chuseok

Chuseok (coreeană: 추석), inițial cunoscut sub numele de hangawi (한가위, de la  „marele mijloc (al toamnei)”), este un festival al recoltei important și o vacanță de trei zile în Coreea. Este sărbătorita pe data de 15 din luna a 8-a din calendarul lunar. Ca multe alte festivaluri al recoltei, aceasta are loc în jurul echinocțiului de toamnă. Ca in orice zi de sarbatoare, coreenii viziteaza casele rudelor și impart mâncare tradiționala coreeana, cum ar fi songpyeon și vinuri de orez, cum ar fi sindoju și dongdongju.

Originile

Istoric și conform credintei populare, Chuseok provine de la gabae (hangul: 가배). Gabae a început în timpul domniei celui de al treilea rege al regatului Silla (57 î.Hr. – 935 d.Hr.), când a fost un concurs timp de o luna de țesut între două echipe , iar echipa care tesea mai multa panza castiga si erau „tratati” de catre echipa care pierdea.

De asemenea, se spune ca Chuseok marchează ziua in care Sirra a câștigat o mare victorie asupra regatului rival al Baekje. Se crede că concursurile de țesut, concursurile de tir cu arcul, și demonstrațiile de arte marțiale au avut loc ca parte a festivităților.
De asemenea, mulți cercetători cred Chuseok poate proveni de la celebrarile șamanice vechi de lună plină iar  recoltele noi sunt oferite de zeități și strămoșii locale, ceea ce înseamnă Chuseok ar putea avea originea ca un ritual de cult.

Obiceiurile tradiționale

În Coreea de Sud moderna, de Chuseok coreenii se vor întoarce la casele lor pentru a omagia spiritele strămoșilor lor. Oamenii tin ritualuri de cult ancestrale dimineața devreme. Atunci când vizitează mormintele strămoșilor, taie plantele și curăța zona din jurul mormântului, ofera alimente si băuturi. Strangerea recoltei i se atribuie binecuvântarii strămoșilor.

Charye

Este unul dintre ritualurile memoriale ancestrale care s-au făcut de mii de ani în Coreea . Aceasta se face în dimineața zilei de Chuseok, și familia deține un serviciu memorial pentru strămoșii lor, de obicei, in onoarea a patru generații în urmă.. Sensul de Charye este de a intoarce favorurile si onoarea. Aceasta se datorează unei credințe in care coreenii nu cred că o persoană este cu adevărat moarta când moare fizic. Ei cred că spiritele lor sunt încă în viață și protejeaza descendenții,  de aceea trebuie să-și onoreze strămoșii prin pregatirea mancarii traditionale.

De asemenea, este important să știți cum se aranjeaza alimentele de Charye pe masa . La nord, orez și supă, fructe și legume in partea de sud. La vest și în mijloc, preparate din carne și la est prăjituri de orez și unele băuturi cum ar fi makgeolli sau soju. Detaliile ar putea fi puțin diferite in fiecare regiune.

Songpyeon

Una dintre cele mai importante alimente preparate si consumate în timpul vacanței Chuseok este songpyeon (송편), o prăjitură de orez  tradiționala, care conține umplutura cu ingrediente sanatoase, cum ar fi seminte de susan, fasole neagra, fasole mung, scortisoara, nuci de pin, nuc, castane, jujube, și miere.

Hangwa

O altă mâncare tradițională coreeană populară pe care oamenii o mănâncă în timpul Chuseok este Hangwa. Acesta este un aliment artistic decorat în culori naturale și texturi cu modele. Hangwa se face cu ingrediente extrem de hranitoare, cum ar fi făină de orez, miere, fructe și rădăcini. Oamenii folosesc ingrediente naturale, comestibile pentru a exprima diferite culori, arome și gusturi. Datorita gustului coreenii nu mănâncă Hangwa numai în timpul Chuseok ci si cand sunt evenimente speciale, de exemplu, nunti, petreceri aniversare…

Alte alimente frecvent preparate sunt japchae si bulgogi .

Ganggangsullae

Dansul Ganggangsullae este un dans popular tradițional efectuat sub luna plină în noaptea de Chuseok.  Femeile poarta rochie tradițional coreeana, hanbok, fac un cerc mare ,se tin de mana și  cânta un cântec . Numele de Ganggangsullae a venit de la refrenul care se repeta după fiecare vers, astfel încât nu există nici un sens real pentru el. Dansul are originea în zona de coastă de Sud din timpul dinastiei Joseon.

Chuseok este in urmatoarele zile:

 • 2000: 12 septembrie
  2001: 01 octombrie
  2002: 21 septembrie
  2003: 11 septembrie
  2004: 28 septembrie
  2005: 18 Septembrie
  2006: 06 octombrie
  2007: 25 septembrie
  2008: 14 septembrie
  2009: 03 octombrie
  2010: 22 septembrie
  2011: 12 septembrie
  2012: 30 septembrie
  2013: 19 septembrie
  2014: 08 septembrie
  2015: 27 septembrie
  2016: 15 septembrie
  2017: 04 octombrie
  2018: 24 septembrie
  2019: 13 septembrie
  2020: 01 octombrie
  2021: 21 septembrie
  2022: 10 septembrie
Anunțuri

4 gânduri despre ”Chuseok

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s