Hangul Day! Chosun Gul Day!

Pe 9 octombrie, este Hangul Day (한글날), celebrarea promulgării alfabetului coreean 한글 de către regele Sejong cel Mare în 1446.

Regele Sejong (세종대왕 în Hangul, 世宗 大王 în caractere chinezești), al patrulea rege din dinastiei Choson, s-a născut 06 mai 1397 și a urcat pe tron ​​în 1418, la vârsta de 21. El a murit 18 mai 1450 la vârstă de numai 53.

El este cunoscut pentru  îmbunătățirea apararii in Coreea împotriva piraților japonezi si invadatori din Manchuria, pentru patronajul său de burse (printre alte lucruri, el a fondat 집현전 集贤 殿 (Jiphyeonjeon) sau “Sala de Vrednicii”, un fel de academie regala) și pentru propriile  lucrări științifice. El este creditat cu inventarea unui pluviometru, un ceas cu apă, și un cadran solar. Lucrările sale literare includ apreciatele Yongbi Eocheon Ga “Songs of Flying Dragons”, Worin Cheon-Gang Jigok “Songs of Moon Shining on a Thousand Rivers”, și Sangjeol Seokbo” Episodes from the Life of the Buddha ”. De asemenea, el a alcătuit Dongguk Jeong-ne “Dictionar de pronuntie corectă sino-coreeană”. Cel mai important, el este cunoscut sub numele de creator și de promulgator al hangulului.

Aici este documentul original  în care Regele Sejong a promulgat noul sistem de scriere:

The first page of the Hunmin Jeong-eum

Traducere: 

“Sunetele limbii țării noastre sunt diferite fata de cele din China și nu corespund cu sunetelele caracterelor chinezești.Prin urmare, printre oamenii prosti, au existat mulți care, au avut de scris ceva ,si au fost în cele din urmă în imposibilitatea de a-si exprima sentimentele. Am fost tulburat de acest lucru și am conceput douăzeci și opt de litere noi, si doresc să  le foloseasca toata lumea cu ușurința și să fie convenabila utilizarea lor de zi cu zi.”

 

Ziua Hangulului este sărbătorită pe 9 octombrie, în Coreea de Sud (sub numele de 조선 글날 Ziua Choseongeul [scrierea coreeana]) si pe 15 ianuarie, în Coreea de Nord. Din 1960 până în 1991 a fost o sarbatoare legala în Coreea de Sud. Împreună cu Ziua Natiunilor Unite, a fost redusa la o “zi comemorativă” ca urmare a presiunii exercitate de marile corporații, care au dorit să crească numărul de zile lucrătoare și au văzut Ziua hangul ca fiind  dispensabila.

Reclame

Un gând despre ”Hangul Day! Chosun Gul Day!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s