50 de submarine din Coreea de NORD au părăsit bazele și sunt de negăsit

Coreea de Sud a anunțat sâmbătă că navele, reprezentând 70% din flota de submarine nord-coreene, au părăsit bazele și au plecat în misiune.

11891098_10156179615545019_5091207299433264268_n

Avioanele de spionaj americane și sud-coreene au survolat coastele de est și de vest ale peninsulei coreene, fără să găsească însă navele.

Oficialii militari spun că o stfel de mobilizare a submarinelor nu a mai fost văzută de la Războiul dintre cele două Corei și până acum.

Este neclar deocamdată dacă cele 50 de submrine din clasele Romeo și Whiskey se află într-o misiune care vizează vasele comerciale sau militare considerate „inamice” sau este vorba doar despre o demontsrație de forță a Phenianului.

Coreea de Nord trebuie să prezinte scuze pentru „provocările” militare la adresa Seulului, inclusiv pentru plasarea unor mine terestre care au rănit doi soldați sud-coreeni, a declarat luni președinta sud-coreeană Park Geun-hye, relatează Reuters, Kyodo și AFP.

‘Este nevoie de scuze clare și de măsuri pentru a împiedica repetarea unor provocări și situații tensionate similare. În caz contrar, acest guvern va lua măsurile necesare și va continua propaganda” contra Phenianului, a spus șefa statului sud-coreean într-o reuniune cu principalii săi consilieri.

Park Geun-hye a adăugat că Seulul ”nu va face vreun pas înapoi atunci când Coreea de Nord agravează provocările și sporește amenințările la adresa securității Coreii de Sud”.

Reprezentanții celor două Corei au început sâmbătă dimineață negocieri pentru a detensiona situația de criză. Tratativele au fost suspendate după zece ore, dar au fost reluate duminică la primele ore.

Armatele celor două țări sunt în stare de alertă maximă și desfășoară armament de-a lungul frontierei, unde schimburi de tiruri de artilerie au avut deja loc.

Coreea de Nord îi cere Seulului să înceteze operațiunile de propagandă de la frontieră împotriva regimului de la Phenian, amenințând în caz contrar cu o „reacție militară extrem de puternică”.

Cele două Corei sunt, din punct de vedere tehnic, încă în stare de război, întrucât războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un simplu acord de încetare a focului și nu cu un tratat de pace.

sursa: http://cyd.ro/

Un gând despre ”50 de submarine din Coreea de NORD au părăsit bazele și sunt de negăsit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s