Heo Jun, legendarul doctor din Joseon

Heo Jun (2013)

Cunoașteți doctori celebri? Adresați această întrebare unui coreean și probabil răspunsul pe care îl vei auzi va fi  ”Heo Jun” (허준). Pe langa faptul  că el a fost un medic al dinastiei Joseon cu câteva secole în urmă, Heo Jun este,  fără îndoială, medicul cel mai menționat în istorie coreeană.

Realizarile sale au pus baze solide pentru medicina coreeana. Cea mai mare realizare a sa este elaborarea  ”Dongeui Bogam” (동의보감, 东 医 宝 鉴, Manualul Medicinei de Est ), un volum cu 25 de studii medicinale și înregistrări care sunt  relevante si astăzi.

Cu toate acestea, cu un singur volum nu devine pur și simplu o legendă, ci datorită marilor realizări. Ce a captat atenția oamenilor, a fost “istoria” sa personală, cum i-a fost  afectata calea și cum viața sa a fost prinsa în turbulențele politice.

Heo Jun, sa născutintr-o familie de militari in 1546. Atât bunicul cat și tatăl său au fost oficiali,  astfel  a fost născut într-o familie bogată. Cu toate acestea, mama sa a fost  concubină, și în epoca Joseon, sa fii născut în aceste condiții însemna un statut inferior în cadrul familiei și în societate. Nu există o evidență detaliată a lui  Heo Jun de mic, dar se poate ghici cu ușurință prin ceea ce a trecut , în ciuda faptului ca a fost  privilegiat să primească o educație buna.

Se spune că el era neobișnuit de “luminat” și avea cunoștințe în literatură și istorie. Poate din cauza înclinațiilor spre aceste materii , sau poate pentru că a vrut să se diferențieze de “isroria” familiei , în loc sa alega o carieră militară, Heo Jun a ales medicina. Deoarece nu există o evidență exactă a tinereții sale, au existat mai multe portrete fictive a lui  Heo Jun depasind aceste obstacole sociale pentru a deveni  cel mai remarcat medic din timpul său.

Heo Jun a devenit membru la Naeuiwon (내의원), farmacia si clinica din Palatul Regal, la vârsta de douăzeci și nouă de ani. Conform înregistrărilor personale ale unui cunoscut nobil, el deja studiase si practica medicina cu mare succes, iar datorită recomandărilor nobilului  menționat anterior, Heo  fusese acceptat în instituția regală într-o poziție înaltă în ciuda statutului său social.

Ascensiunea sa rapidă în in top confirma capacitatea sa intelectuala și se poate presupune că el a provocat  un amestec de teamă, resentimente, respect și gelozie printre colegi.  Heo Jun a fost repede desemnat  medic regal de catre regele Seonjo (선조), cu care a avut o relație bună până la moartea sa. Împreună cu tratarea afectiunilor regale, si-a continuat studiile, scrierea și editarea a numeroase reviste medicinale și cărți.

Dongeui Bogam (fotografie multumita Heo Jun Museum)

Scrierea  ”Dongeui Bogam”, o enciclopedie medicinala care oferă toate cunoștințele disponibile în țările din Asia de Est au început în timpul domniei regelui Seonjo, în perioada de după Războiul Imjin,  insa a fost din nou oprit atunci când japonezii au atacat încă o dată. Indiferent de aceste dificultăți, Heo Jun a decis să-și asume acest proiect ca vocația vieții lui și a lucrat la cărți în mod constant de-a lungul anilor. Loialitatea și multe realizări au fost esențiale în promoțiile sale continue dintre care unele au fost neobișnuit de favorabile avand in vedere statutul său social. Acestea s-au întâlnit cu opinii frecvente de disidență de-a lungul drumului, deoarece curtea regală a fost în divizării politice, cu dispute interminabile și lupte pentru putere.

Rege Seonjo a murit în 1608. Heo Jun a fost prins în divizări politice și a fost exilat ca medic “responsabil” pentru moartea regelui, deși  a fost restabilit rapid la birou, datorită reputației sale pozitive și a relației cu Gwanghaegun (광해군), al doilea fiu al regelui Seonjo și succesorul tronului.

O diagramă din Dongeui Bogam

Acesta a fost în timpul domniei lui Gwanghaegun în 1610 când “Dongeui Bogam” a fost finalizată, la 14 ani după ce a fost începuta și în timp ce el era în exil a scris 4 cărți în ceea ce privește medicina interna, 4 cărți despre interventii chirurgicale, 11 cărți de diverse boli si afectiuni, 3 cărți despre produse farmaceutice , 1 carte despre acupunctura, și 2-cuprinsul și glosarul completează setul a 25 de volume. Este o enciclopedie completă de vaste cunoștințe și practică medicinala și farmaceutica in acel moment. Așa cum am menționat mai înainte, se face încă referire în prezent la practica si medicina traditionala.

Intorcandu-se la Naeuiwon, Heo Jun a scris mai multe cărți despre medicină în ultimii săi ani, dar “Dongeui Bogam” a reprezentat apogeul si a culminat cu incoronarea ca cel mai faimos medic din Coreea, și unul de medicii de top din Asia.  Heo Jun a murit în1615 și a primit un titlu postum de onoare.

Heo Jun in “Determination” (1975)

În ceea ce privește portretele fictive,  există în prezent o nouă dramă la TV pe MBC intitulată “Guam Heo Jun”. (Guam este pseudonimul lui Heo Jun)

Dramă cu  Kim Joo-hyeok (김주혁) în rolul principal, care este nu numai un actor genial, dar, de asemenea, fiul regretatului Kim Moo-Saeng (김무생), care a jucat Heo Jun în drama “Determinarea” (집념), în urmă cu aproape 40 de ani, în 1975.

Heo Jun (1999)

Drama ia permis fictiv  și este de fapt remake-ul unuia dintre cele mai populare drame coreene din toate timpurile, “Heo Jun” din 1999. A jucat Jeon Kwang-Ryeol (전광렬) și l-au facut un nume celebru. Drama a rupt teren nou in televiziune, genul: dramă istorica, introducerea de noi perspective și  ruperea  de tradiții  concentrându-se doar pe “seriozitate” și “dramatism”. Povestile din spatele personajelor și dezvoltarea caracterului au început sa fie considerate foarte importante si a fost o abordare diferită , în cazul în care evenimentele și incidentele istorice deceau la complot. Această formulă a fost adaptată și dezvoltată mai departe, ca in  ”Dae Jang Geum” (대장금,Giuvaerul Plaului sau-tradus mot-a-mot -”Floarea din fata Curtii”), astfel încât să puteți spune ca Heo Jun nu a fost  responsabil doar de progresul medicinei coreene, ci si de  formatul dramelor istorice coreeane .

Noua serie tocmai a început, ca de obicei, cu acțiunea uimitoare a actorilor copii și va fi interesant de vazut cum se va desfasura actiunea  si cum au actualizat din versiunea trecut.

Heo Jun Museum

sursa: http://www.hancinema.net

 

Poze din muzeul Heo Jun

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s