Yi San

„Furtună La Palat” , „Lee San, Wind of the Palace ” sau simplu „Yi San” este o dramă istorică coreeană produsă de MBC în anul 2007. Drama a avut mare succes în Coreea şi nu numai, obținând numeroase premii și înregistrând rating-uri foarte mari.

Drama istorica prezintă viaţa prinţului Lee San devenit ulterior Jeongjo, al 22-lea rege al dinastiei Joseon. Acesta a rămas în amintirea oamenilor ca fiind un monarh înţelept, care a militat pentru valorile democratice.

Jeongjo  (r. 1776-1800)s-a dovedit a fi un lider înnăscut, care a pus capăt politicii partizane vicioase şi a revitalizat economia secolului XVIII datorită cunoştinţelor şi înţelepciunii sale.

 

In serial sunt prezentate momentele dramatice din viaţa regelui, începând cu anii copilăriei acestuia, dar şi realizările savanţilor vremii (Silhak) precum şi oficialii de rang înalt care au contribuit la consolidarea regatului.

Apogeul artelor coreene a fost atins către sfârşitul dinastiei Joseon (1392 – 1910) un exemplu fiind fortăreaţa Hwaseong, o realizare arhitecturală remarcabilă. Oameni de seamă ai istoriei artei coreene (cum ar fi Park Ji-won, Lee Ick, Jung Yak-yong, Kim Hong-do, Shin Yoon-bok şi alţii) apar în acest serial, pe măsură ce cultura occidentală începe să îşi facă loc în regat.

Serialul începe cu anii copilăriei regelui, surprinzând momentul în care acesta încearcă să îşi salveze tatăl aflat sub suspiciune de complot împotriva regelui inchis fiind intr-o cutie pentru orez. In seara in care acesta isi viziteaza tatal,  isi face doi prieteni care vor fi alaturi de el pana la sfarsitul vietii.  

Povestea continuă cu anii în care Lee San ajunge rege, perioadă presărată cu intrigi, regrete, triumf, încercări şi realizări istorice. Serialul prezintă şi cele 10 tentative de asasinat, survenite în timpul domniei lui Jeongjo.  Fireşte, din viaţa regelui nu poate lipsi dragostea, de-a lungul episoadelor spectatorul poate urmări povestea de dragoste-si ce mai poveste- dintre tânărul Lee San şi prietena sa din copilărie, Song Yeon.

Song Yeon a avut si ea o viata foarte grea cauzata de moartea timpurie a parintilor. Aceasa ajunge ucenica la Atelierul de Pictura. A fost o persoana foarte buna la suflet si asta se va vedea in timpul serialului, insa se stinge la o varsta nu foarte inaintata in bratele celui pe care l-a iubit enorm :prinul Lee San!

Povestea de dragoste dintre cei doi va va tine mai mult cu sufletul la gura, facandu-va sa vreti sa vedeti inca un episod, si inca un episod….

Daca ati vizionat serialul „Dong Yi” este si mai bine deoarece Lee San a fost nepotul concubinei Dong Yi.

Furtună la palat (77 de episoade), este difuzat pentru prima dată în anul 2007, fiind recompensat cu multe premii printre care Premiul pentru cel mai bun actor, Premiul pentru cea mai bună actriţă Premiul pentru cel mai bun debut etc. Furtună la palat este regizat de Lee Byung-Hoon, cunoscut pentru succesul serialelor Giuvaierul Palatului şi Hur Joon.

Desigur aceasta drama nu ar mai fi fost atat de minunata fara actorii care au intrat in pielea personajului atat de bine, transmtandu-de emotii la fiecare pas, facandu-ne sa si radem dar sa si plangem odata cu ei, caci da…vor fi multe momente in care veti rade in hohote dar si momente in care veti plange….mult 🙂

Distribuție

Departamentul de artă

Alti oameni

 

Anunțuri

Un gând despre ”Yi San

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s